Tenuta San Leonardo je vinárstvo zo severu Talianska, z oblasti Trentino. História San Leonardo sa začala písať už v 17-tom storočí. V roku 1997 dostalo San Leonardo ocenenie najlepšie červené víno v Taliansku a zároveň podľa Wine Spectator 12. najlepšie víno sveta. V roku 2006 získali titul najlepšie vinárstvo roka v Taliansku. Od roku 2015 prešle celé vinárstvo na ekologický spôsob hospodárstva.
Dôležitým rokom v histórii Tenuta San Leonardo je 1982 keď vyrobili prvý ročník rovnomenného vína San Leonardo. Ide o jedno z prvých Bordeaux blendov v Taliansku.
Vo vlastných vinohradoch v rozlohe cca 30 hektárov môžeme nájsť medzinárodné modré odrody ako Cabernet Sauvigon, Carmenere, Petit Verdot, Merlot a Cabernet Franc. Z bielych odôd ide o Sauvignon blanc a Riesling. Z uvedených odrôd vyrába vinárstvo vína pod menami Terre, Vette, Villa Gresti a vlajkovú loď San Leonardo.
Grappa Bianca pochádzajúca z talianskeho vinárstva San Leonardo sa vyrába vo veľmi malých dávkach z výliskov vinohradov San Leonardo, následne je destilovaná v destilačných nádobách s priamou parou.
Grappa Stravecchia, pochádzajúca z talianskeho vinárstva San Leonardo je dielom hlavného liehovarníka Bruna Franceschiniho z Cavaion Veronese. Vyrába sa z výliskov vinohradov San Leonardo, následne je destilovaná v destilačných nádobách s priamou parou.
San Leonardo je vlajkovou loďou vinárstva. Ide o jedno z prvých Bordeaux cuvée vyrábaných v Taliansku. (vinártvo ho vyrába od roku 1982) Odrody Cabernet Sauvignon, Merlot a Carmenere zrejú samostatne. Výsledný blend zrie následne 18 až 24 mesiacoch v barikových sudoch. Vo vôni tohto vína môžeme objaviť arómy lesných plodov, tabaku či horkej čokolády. Chuť je plná a zaoblená.
San Leonardo je vlajkovou loďou vinárstva. Ide o jedno z prvých Bordeaux cuvée vyrábaných v Taliansku. (vinártvo ho vyrába od roku 1982) Odrody Cabernet Sauvignon, Merlot a Carmenere zrejú samostatne. Výsledný blend zrie následne 18 až 24 mesiacoch v barikových sudoch. Vo vôni tohto vína môžeme objaviť arómy lesných plodov, tabaku či horkej čokolády. Chuť je plná a zaoblená.
Vette je 100% Sauvigon pomenovaný podľa hôr ktoré obklopujú vinárstvo San Leonardo. Hrozno je zbierané ručne. Fermentácia tohto vína prebieha v nerezových tankoch kde pobudne 5 mesiacov na jemných kvasničných kaloch.
Terre je Bordeaux zmes vyrobená z 50 % Cabernet Sauvignon, 40% Merlot a 10% Carmenere. 80% vína zreje 18 mesiacov vo veľkých slavónsky sudoch, zvyšných 20% vo francúzskych barikoch po dobu najmenej 6 mesiacov.
Villa Gresti je blend z 90 % Merlot a 10% Carmenere. Víno zreje v 225l dubových sudoch po dobu najmenej 12 mesiacov. Vo vôni môžeme objaviť tabakové tóny s jemnou vanilkou. Chuť jemná s príjemnými tanínmi.
Používame cookies aby sme pre vás zabezpečili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. Ak budete pokračovať v používaní tejto stránky budeme predpokladať, že ste s ňou spokojní.OkNieZásady ochrany súkromia